Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο - Ιστορικό σημείωμα

Η πρώτη μαρτυρία για την ύπαρξη του καθεδρικού ναού της Σύρου, αφιερωμένου στον πολιούχο του νησιού Άγιο Γεώργιο, ανάγεται στο έτος 1170. Αυτό επιβεβαιώνεται και από μια επιγραφή, χαραγμένη σε μαρμάρινη πλάκα, η οποία ανέφερε την επισκευή της εκκλησίας το έτος 1200.

Το 1598 ο ναός επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε, αλλά κατά την επιδρομή του οθωμανικού στόλου εναντίον της Σύρου τον Οκτώβριο του 1617 καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του. Οι εργασίες για την αποκατάστασή του διήρκεσαν πολλά χρόνια και τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από την αρχαία πόλη της Σύρου, η οποία βρισκόταν στη θέση της σημερινής Ερμούπολης. Επίσης, τα έτη 1661 και 1705 έγιναν σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις του ναού, όπως η ανέγερση του παρεκκλησίου του Τιμίου Σταυρού, αργότερα βαπτιστήριο.

Τη σημερινή του μορφή πήρε ο ναός μετά την κατεδάφιση του παλαιού κτηρίου το 1833 και την εκ θεμελίων ανοικοδόμησή του από τον Τηνιακό αρχιτέκτονα Χατζησίμο Νικολάου. Τα εγκαίνια του νέου καθεδρικού ναού έγιναν το 1834, ενώ το κωδωνοστάσιο χτίστηκε το 1855. Η μεγάλη εικόνα του Αγίου Γεωργίου στο ιερό είναι έργο Γερμανίδας ζωγράφου και τοποθετήθηκε το 1854. Αξιόλογες είναι και οι μεγάλες εικόνες της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Ανδρέα, έργα Ιταλών ζωγράφων. Εδώ, φυλάσσεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελπίδος, η οποία έσωσε τον πληθυσμό της Άνω Σύρου από επιδημία χολέρας τον Αύγουστο του 1854. Σημαντικό κειμήλιο του ναού είναι το εκκλησιαστικό όργανο, κατασκευασμένο το 1888 στην Ιταλία.

Τον ναό έχουν επισκεφθεί οι βασιλείς της Ελλάδας Όθων και Γεώργιος Α’, καθώς και ο αυτοκράτορας της Βραζιλίας Πέτρος Β’ (Νοέμβριος 1876).